keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Maidotonta joulunodotusta

Mitä mainiointa talvista päivää!

Pitkän tauon jälkeen sain tänä vuonna jälleen ystävältäni suklaisen joulukalenterin. Tajusin juuri, että nythän siitä on jo puolet syöty - eli enää 12 päivää jouluun! Odottavan aika on ehkä yleensä pitkä kuten sananparsi kuuluu, mutta viimeisiä joululahjoja metsästäessä tuntuvat kyllä päivät loppuvan kesken.

Onneksi välillä on siitä huolimatta aikaa myös kehitellä uusia juttuja. Näin joulun alla alkaa kielen päällä maistumaan jo hieman joulupuuro, mikä inspiroi minut vihdoin kokeilemaan pitkään pohtimani maidottoman riisivanukkaan tekemistä - ja hyväähän siitä tuli! Itseasiassa eräs herkkusuu söi ensimmäisen tekemäni pikkuerän sellaista tahtia, että kokille jäi käteen pelkkä tyhjä maistelulusikka...

Koska resepti on täysin vegaaninen, sopii se mainiosti myös maitoallergikoille.


Maidoton riisipuuro ja riisivanukas

1 dl puuroriisiä
0,7 dl riisimaitoa
¼ tl suolaa
½ -1 tl vaniljasokeria

1 dl vispautuvaa kaura/soijavaniljakastiketta

Valmista ensimmäisenä riisipuuro. Laita kattilaan riisi, riisimaito ja suola. Keitä puuroa hieman keskilämpöä kovemmalla lämmöllä kunnes riisi alkaa olla kypsynyttä. Lisää vaniljasokeria maun mukaan. Huomaathan, että riisimaitoon tehty puuro maistuu perinteistä puuroa makeammalle jo ilman sokeriakin, joten lisää mieluumin liian vähän kuin liikaa. Sokeri kannattaa heittää mukaan vasta keittämisen loppupuolella siksi, että se polttaa puuron helposti pohjaan ja riisi jämähtää muutenkin herkästi kiinni kattilaan. Muista siis sekoittaa puuroa pohjaa myöten tasaisin väliajoin!

Puuron valmistuttua anna sen jäähtyä (siirto viileään kulhoon nopeuttaa prosessia). Vispaa kevyesti vaniljakastike. Sekoita viilentynyt puuro kastikkeen joukkoon kauhallinen kerrallaan kevyesti vatkaten. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria tai vaniljasokeria. 
Lopputulos on suhteellisen makea ja neutraali, "riisifruttimainen" riisivanukas. Jos olet kokeilunhaluisella tuulella, voit lisätä vispattavan vaniljakastikkeen mukaan esimerkiksi vähän sitruunaa (kuoriraastetta ja/tai mehua) tuomaan makuun raikkautta. Suosittelen reilua ruokalusikallista hilloa vanukkaan kyytipojaksi. Nam!


Herkkutervehdyksin,
Hanna

PS. Huomenna on viimeinen päivä lähettää joulukortteja joulupostimerkillä - oletko jo kirjoittanut omasi?

1 kommentti: